Čišćenje suvim ledom

Mnogi delovi i mašine se teško čiste. Kalupi, ekstruderi, mašine za obradu u prehrambenoj industriji i industriji za obradu plastike. Uvek kada se voda i para ne smeju koristiti kao sredstvo za čišćenje, kao na primer usled opasnosti od korozije. Ili ukoliko treba izbeći abrazivne ostatke peska ili stakla. Zbog higijene ili usled osetljivosti površina. Ili kako bi izbegli vremenski zahtevno čišćenje nakon pranja. U tom slučaju potrebni su Vam snažni uređaji za čišćenje suvim ledom Ice Blaster kompanije Karcher.

Čistoća bez ostatka

Zaprljani kalupi, delovi ili mašine često puta teško možete da očistite. Problem: Posle peskarenja na primer se zadržavaju abrazivi kao što su pesak ili stakleni granulat. Ono što često sledi je ribanje posle čišćenja. Pomoću snažnih Karcher Ice Blastern ovaj dodatni trošak je suvišan. Pelete suvog leda se posle raspršivanja u potpunosti razlažu na ugljen dioksid (CO2). Sve, što preostaje, je čistoća.

Prednosti prilikom raspršivanja suvog leda

 • Čišćenje bez predradnji
  Mašine, radi čišćenja, ne morate prvo mukotrpno da rastavljate. Peleti bez problema dospevaju i u najmanje uglove.
 • Minimalno vreme mirovanja mašine
  zahvaljujući brzom i efikasnom čišćenju pomoću suvog leda.
 • Ekološko čišćenje
  bez dodatnih hemikalija ili abraziva.
 • Ne oštećuju se površine
 • Nema ostataka
  Suvi led se bez ostatka sublimira u CO2. Ne postoje ostaci kao ni abrazivi ili otpadna voda.

Čistoća = hladnoća puta ubrzanje

Ice Blaster pelete suvog leda koji su veličine do 3 milimetra ubrzava komprimovanim vazduhom na preko 150 m/s. Zahvaljujući hladnoći od – 79 °C nečistoća se smrzava i dobija pukotine. Peleti suvog leda onda svojom velikom brzinom mogu jednostavno da rastvore nečistoću. Posebno efikasna metoda, da skoro svaku nečistoću uklonite bez oštećenja materijala.

Od ugljen dioksida do leda

U procesu proizvodnje tečni ugljen dioksid teče u cilindar prese peletizera i zahvaljujući padu pritiska postaje suvi ledeni sneg. Hidraulični cilindar sabija taj suvi ledeni sneg, koji se zatim presuje pomoću ploče ekstrudera. Na taj način nastaju štapići od suvog leda, koji se onda raspadaju u pelete.

Čistoća u svim sektorima.

Karcher Ice Blaster funkcionišu sasvim bez sredstava za čišćenje ili hemijskih aditiva. Bez problema možete da ih primenjujete u sektorima, u kojima je zakonski zabranjeno čišćenje vodom ili peskom. Pošto se peleti razlažu bez ostatka, ne nastaje otpadna voda. Pelete suvog leda uz pomoć snažnih Karcher peletizera suvog leda možete samostalno da proizvedete jednim okretom ruke.

Čeličane, metalna industrija i mašinstvo

Osnovno čišćenje i čišćenje radi održavanja mašina za proizvodnju, robota za zavarivanje, transportnih traka i postrojenja za lakiranje je ručno posebno lako pomoću KarcherIce Blastern.

Štamparije

Pošto ih naprskate suvim ledom sve očišćene štamparske mašine i cilindri, alati i dr. ponovo izgledaju kao novi.

Drvna i elektroindustrija

Raspršivanje suvog leda je idealno namenjeno za čišćenje mašina za obradu drveta, generatora, turbina, komandnih ormana itd.

Industrija plastike i ambalaže

Kalupi za brizgano livenje i linije za proizvodnju raspršivač suvog leda oslobađa silikona i gume isto tako i boja, lakova i mnogih drugih nečistoća.

Automobilska industrija, livnice i postrojenja za brizganje plastike

Karcher čistači na suvi led sve moguće delove i radne komade oslobađaju vezivnih i rastavnih sredstava. Ostatke silikona, gume, boja, lakova, premaza itd. možete da uklonite bez ostatka sa kalupa za brizgano livenje, alata i celokupnih linija za proizvodnju. Sve postaje čisto, a da ne preostane ni trag.

Prehrambena, farmaceutska i industrija kozmetike

Pomoću Ice Blaster postrojenja za punjenje i mešanje, linije za proizvodnju i sistemi za rukovanje kao i tankovi i peći mogu da se oslobode karbonata, ostataka od paljenja kao i zapeklina, masti i skroba.

Industrija papira

U industriji papira se prave naslage lepka, kamenca, prašine i celuloze u postrojenjima. Posledica su otkazivanja mašine i gubitak na kvalitetu. Pomoću suvog leda očišćena postrojenja su brže čista i na taj način takođe brže ponovi spremna za primenu.

Komune i opštine

Grafiti i žvakaće gume: problem mnogih gradova i opština. Ovde je postavljeno pitanje o metodi čišćenja, koja temeljno, ali blago čisti zidove i površine – baš onako kako to čini Kärcher Ice Blaster. Uklanjaju nečistoću, a da ne oštete materijal podloge.

Suvi led iz lične proizvodnje.

Zahvaljujući Karcher peletizeru takođe samostalno jednostavno možete da proizvodite pelete od suvog leda. Tako nema čekanja i štedite troškove za nabavku i transport. U slučaju čišćenja pomoću sveže proizvedenog suvog leda u idealnom slučaju se vreme čišćenja prepolovljava. Takođe se poboljšava rezultat čišćenja, što su peleti svežiji. Zahvaljujući mogućnosti da slobodno birate vremenski period proizvodnje, još se više poboljšava proces rada.

Uz pomoć modela peletizera IP 55, IP 120 i IP 220 Kärcher za svaku potrebnu količinu peleta suvog leda nudi optimalno rešenje proizvodnje. Suvi led koji je proizveden pomoću Karcher peletizera je namenjen takođe za hlađenje naročito proizvoda koji su osetljivi na toplotu (npr. u prehrambenom sektoru).

Karcher kutija za suvi led za transport i čuvanje peleta suvog leda može da se dobije u dve izvedbe: kao kutija za jednokratnu upotrebu od stiropora za do 25 kg suvog leda. I kao kutija za višekratnu upotrebu od ekspandiranog polipropilena (EPP) za do 100 kg suvog leda. Kutija za višekratnu upotrebu je naročito dobro izolovana, laka i veoma dugotrajna.

Koliko je važan kvalitet suvog leda?

Iskustvo je pokazalo, da sa sveže proizvedenim peletima suvog leda možete znatno bolje i brže da čistite. Iz tog razloga je prilikom raspršivanja suvog leda od esencijalnog značaja, da upotrebite što je moguće svežiji suvi led.

Suvi led, star više dana, gubi gustinu i na taj način se smanjuje učinak u čišćenju. Efekat je taj, da Vam je potrebno više suvog leda, kako biste očistili određene površine. Osim toga suvi led se kontinuirano sublimira. To znači, da na primer od prvobitnih 100 kg peleta suvog leda posle jednog dana preostane samo još otprilike 92 kg.

Bezbednost životne sredine uz raspršivanje suvog leda.

 

Nema opasnih supstanci
U slučaju raspršivanja suvog leda se ne upotrebljavaju nikakve otrovne ili po životnu sredinu štetne hemikalije ili rastvarači. Time ne nastaju otrovne ili pare koje ugrožavaju zdravlje. Na taj način nema ugrožavanja zaposlenih upotrebom opasnih i supstanci koje su štetne po zdravlje.

Jednostavno uklanjanje na otpad
Prilikom raspršivanja suvog leda ne zadržava se abraziv. Rastvorena nečistoća pada na pod i može da se pomete. Na otpad mora samo da se ukloni nečistoća koja je pala. Ukoliko se nasuprot tome primenjuju hemikalije i rastvarači, zadržava se otrovno đubre, koje mora da se ukloni na otpad skupim metodama.

Nema sekundarnih otpadaka
Prilikom peskarenja, sodiranja ili abrazije vodom upotrebljeni abraziv sam postaje problematičan otpad, ako ste njime uklanjali opasne nečistoće. Ostaje veoma velika količina sekundarnog otpada, koju u zavisnosti od okolnosti morate na skup i brz način da uklonite na otpad.

Proizvodnja ugljen-dioksida
CO2 otpada kao sekundarni proizvod iz ostalih procesa obrade u industriji. Na primer ugljen-dioksid nastaje prilikom CO2 pranja u slučaju sinteze amonijaka kao i metanola. Veliki deo primenjenog CO2 se dobija iz sirovog gasa ugljen dioksida, koji otpada kao izduvni gas u hemijskim procesima obrade nafte i zemnog gasa. Dalje ugljen-dioksid otpada prilikom procesa sagorevanja u elektranama ili procesima fermentacije.

U industrijskim zemljama se CO2 iz toga razloga više ne proizvodi zasebno/dodatno, a sagorevanje fosilnih goriva radi dobijanja CO2 je kompletno iščezlo.

Sigurnosna oprema.

Za raspršivanje suvog leda je neophodna dodatna zaštitna oprema.

 

Zaštitne slušalice
Pošto se nivo šuma prilikom raspršivanja suvog leda delom nalazi znatno iznad 85 dB(A), morate da nosite zaštitne slušalice.

Rukavice
Radi zaštite od promrzlina zbog peleta od suvog leda preporučuje se nošenje rukavica.

Zaštitne naočare
Kako biste zaštitili oči od letećih delića, preporučuje se nošenje zaštitnih naočara. Takođe se preporučuje kompletan sistem od šlema, vizira i zaštitnih slušalica.

Maska za lice
U zavisnosti od razvoja prašine odnosno koncentracije CO2 koja nastaje neophodna je lagana ili čak teška maska za lice.

Alarm za ugljen-dioksid
Radi detektovanja koncentracije CO2 u vazduhu koji udišemo, osoblje koje vrši raspršivanje trebalo bi da nosi sa sobom ličan detektor za CO2. On udara alarm ukoliko se dostigne kritična koncentracija.

Informativni materijal.

 

 

Ledena hladnoća protiv nečistoće

Jedinstveni Ice Blaster sistem

Sedište firme i servis

 

D.O.O. MLAZMATIK, Kačarevo
26212 Kačarevo, M.Tita 1B

+381 13 601 895

+381 13 602 110

Mobilni: +381 63 363 767

Radno vreme:

Radni dani:  08:30h - 16:30h
Subota: 08h - 15h

Nedelja: neradni dan

Maloprodaja 1

 

D.O.O. MLAZMATIK
OGRANAK BEOGRAD
11210 Beograd

Pančevački put 144 a

+381 11 27 48 797

Mobilni: +381 63 360 494

 

e-mail:
mlazmatiksrbija@gmail.com

 

Radno vreme:

Radni dani:  09h - 17h
Subota: 09:30h - 14h

Nedelja: neradni dan

 

 

MLAZMATIK DOO KAČAREVO OGRANAK KARCHER CENTAR - MLAZMATIK

26000 Pančevo

Novoseljanski put 157g

+381 13 333 789

+381 13 373 299

Mobilni: +381 63 363 240

Radno vreme:

Radni dani:  09h - 17h
Subota: 09:00h - 14h

Nedelja: neradni dan

Social Media

Izrada web sajta

Izrada Web sajtova

Web servisi na klik